Vés al contingut

Podologia

Podologia
  • Podologia
Descripció del servei

Branca sanitària especialitzada en l’estudi, el diagnòstic i el tractament de les afeccions i deformitats dels peus, com també en la seva cura i prevenció. Existeixen diverses competències les quals un/a podòleg pot abastar, com: quiropòdia, podologia pediàtrica, geriàtrica i esportiva, peu diabètic, estudi biomecànic, ortopodologia i receptar medicació.

Tractament consistent en l’eliminació de durícies i ulls de poll causats per l’excés de pressió degut a factors interns del peu (per exemple, deformitats òssies) o externs (com, per exemple, el calçat), com també del tractament de lesions unguials o dèrmiques tals com ungles clavades, fongs, berrugues, ferides, etc.

El/la podòleg pot proporcionar el diagnòstic i el tractament de les patologies dels peus dels nens tals com: peu pla, trastorns congènits o hereditaris, lesions traumàtiques etc. Si aquestes malalties s’identifiquen a una edat primerenca, moltes d’elles es poden corregir a temps i evitar futures complicacions.

L’edat avançada pot provocar complicacions relacionades amb els peus, com: artrosi, osteoporosi, artritis, trastorns vasculars, diabetis etc. Per aquest motiu, és important que aquesta part de la població tingui les cures i l’atenció adequades pels seus peus, per evitar dolors, infeccions i mobilitat reduïda, millorant així la seva qualitat de vida.

Existeix una àmplia varietat de procediments i tractaments a nivell podològic destinats a prevenir i/o tractar alteracions esportives a nivell professional o amateur per tal d’ajudar a optimitzar l’exercici mentre es minimitzen les lesions.

La diabetis és una malaltia molt comú en la nostra població que pot causar possibles complicacions a nivell dels peus, tals com les isquèmies i les neuropaties. Per això és tan important fer les visites podològiques anuals indicades, per tal de mantenir una correcta cura dels peus i poder prevenir o bé curar qualsevol d’aquestes complicacions.

Un estudi complet de la marxa humana o la trepitjada consisteix en l’anàlisi del peu en posició estàtica o dinàmica, així com la seva relació amb altres articulacions com el genoll, el maluc o la columna vertebral, per tal de poder fer un bon diagnòstic de certes patologies podològiques i poder realitzar el tractament més adequat per a cada cas.

Tractament no quirúrgic de trastorns biomecànics de l’extremitat inferior que causen o poden causar problemes en la mobilitat i funcionalitat del peu. Dins d’aquests tractaments, estarien els suports plantars i les pròtesis/ortesis digitals.

El podòleg/a pot pautar tractaments farmacèutics via oral o tòpica segons convingui per tal de tractar les malalties dels peus..

Detalls del servei